PROGRAMS

Hogyan töltheted el az időt?

SZABADSTRAND

Gyalog kb. 10-15 perc, kerékpárral a gáton 3-5 perc. (Vigyázat! Át kell menni a 33-as főúton és a vasúti síneken. Továbbá babakocsival nem javasolt, a gát teteje burkolatlan földút.). A parkolásért fizetni kell.
A strandon gyermekjátszótér, strandfoci/röplabda pálya, zuhanyzó, wc van. Több vendéglátóhely is található, változó minőségben. Lángos és palacsinta a legutolsó teraszon a legjobb és itt van értelmezhető kávé is (Segafredo). A strandon van úszómester délután 6-ig. Kajak, kenu, vízibicikli bérelhető.
Sült hal, fröccs ügyben mi a BÜFÉ fantázianevű helyet ajánljuk (a sarokban, sárga ponyvás terasz).
Bár takarítják, de a parton előfordul sulyom. Utóbbi kellemetlen sérüléseket tud okozni.

THERMÁL STRAND

Gyalog 5 perc, bringával 2 perc. Autóval 10 (ha sokan vannak eltelik az idő, mire leparkolsz).
Két felújított medence és két régebbi van. A nagy, fedett thermál medencét tényleg csak gyógyulni vágyóknak… (a gyógyvíz hasznos és ártalmas mellékhatásairól a helyszínen érdeklődj!). A kinti thermál medence korrekt, bár nyáron zsúfolt (télen meg zárva van). A strand tiszta és rendben van, de kisebb gyerekek, babák részére nincs medence.
A szolgáltatás választék töredéke a szabadstrandon tapasztalhatónak.

LADIK BÉRLÉS, MOTORRAL VAGY A NÉLKÜL A VÁROSI KIKÖTŐBEN

Gyalog kb. 5 perc, bringával 2 perc, autóval kb 5 (kerülni kell egyet). Úton a szabad strand felé, több csónakkölcsönző, horgászbázis van. Mindenhol normális méretű, jó állapotú ladikot lehet bérelni motorral vagy a nélkül. Üzemanyagért utólag, az eltelt idő vagy az üzemanyag fogyás (lemérik mérleggel) alapján kell fizetni. A csónakkölcsönzőben dolgozók tudnak segíteni abban is, hogy merre érdemes elindulni, illetve horgászhely ügyben is adnak tippeket. Csalit (kukac, kishal, stb.) lehet kapni. A vízen semmilyen növényt ne gyűjts be, pláne ha nem tudod mi védett és mi nem.

LADIKTÚRA A MADÁRREZERVÁTUMBA, A CSATORNÁKON ÉS AZ ÉLŐ TISZÁN

Mindegyik kikötőből indul vezetett túra kisebb vagy nagyobb csoportoknak. Létszámkorlát nincs. A vezetők (egyben a motorcsónak irányítói) nagyon jól ismerik a vizet és az élővilágot, így nyugodtan lehet tőlük kérdezni (de mondják maguktól is). Távcső szokott náluk lenni, de érdemes vinni sajátot is. Különböző útvonalak vannak (kis kör, nagy kör, rezervátum, stb.) meg kell beszélni, hogy mennyi idő van rá, illetve, hogy mennyibe kerül. A rezervátumba nem lehet mindig bemenni (pl. költési időszak), erről a HNP oldalán lehet tájékozódni (www.hnp.hu)

VÍZI TANÖSVÉNY POROSZLÓN

Autóval kb. 10 perc a szomszéd település. A főúton tábla jelzi, hogy hol kell balra fordulni. Korrektül kitáblázott, informatív a tanösvény. Egy látogatással is legalább 10-15 fajta madarat lehet megfigyelni. Madarászoknak jó bemelegítő program, gyerekekkel kötelező!

MADÁRMEGFIGYELÉS

Gyakorlott madarászok vízen és parton megtalálják a jó megfigyelő helyeket, de az igazi, különleges megfigyelő helyek távolabb, a lápos, nehezen megközelíthető helyeken vannak a Hortobágy irányába (pl. Fekete rét). Saját szakállra, helyismeret nélkül elindulva is lehet jégmadarat, fekete gólyát, rengeteg gémfélét, vöcsköket, és vízparti ragadozó madarakat látni. Vezetett túrával nagy madár csapatokat, ritkán látott madarakat is lehet látni. Vezető térítés ellenében vehető igénybe.

HORGÁSZAT

Napijegyet bármelyik kikötőben vehetsz, a büntetést nem érdemes kockáztatni. „Tuti” horgászhely ügyben vagy a csónakkölcsönzőkben kell érdeklődni vagy a vízre/partra kimenve az ott horgászóktól kell érdeklődni. Hal szinte mindig van (kivéve nagyobb áradások vagy extrém meleg időszakok), csak nem könnyű megtalálni, hol. Télen nagyon megy a lékhorgászat, jól megközelíthető mélyedésekben szépen lehet fogni a rablókat.

KERÉKPÁRTÚRA A TISZA-TÓ KÖRÜL!

Kisebb szakaszok kivételével gyakorlatilag kényelmesen és biztonságosan körbebringázható a Tisza-tó, a nemrég kiépített kerékpárúton. Kerékpáros pihenő nem sok van (a legprofibb tőlünk 10 percre pont a szabadstrandon), de a sűrű település-hálózat miatt, kisebb kitérőkkel van lehetőség a megpihenésre, a települések megismerésére. Ha gondod van a bringával, kerékpárszerviz több is van Tiszafüreden, illetve mindenhol vannak segítőkész helyiek. Kisebb túrákat a földekre is lehet szervezni, főleg a vadállomány közelebbi megismerése céljából.

CSALÁDDAL

Az ideális megoldás családoknak, akár több generáció érkezik, akár több család jön hozzánk. A két apartmanban 12 fő fér el kényelmesen, az apartmanonként két hálószobában. Gyerekágy, etetőszék, mesefilmek, játszótér, bio gyümölcsös a kicsknek, wifi, szauna, sütögető, kábel tv a nagyoknak. Biztonságos parkoló 2-3 gépkocsi részére, fedett közösségi tér a nyári hűsölésre vagy rossz idő esetére. A jól felszerelt konyhában főzőlap, mosogatógép, mikro, kávéfőző, vízforraló.
Tipp: májusban virágzik a bodza a kert végében. 20 perc alatt megvan a bodzaital.

BRINGATÚRA?

A Tisza-tó körbetekerés 76 km. Egy rövid oda-vissza túra a tiszacsegei halászcsárdába 32 km. Elbringázni a Hortobágyra oda-vissza 60 km. Mindegyik túra megjárható közúti forgalom nélküli utakon (a gát tetején, ahol csak kevés autó jár, a hortobágyra a mezőgazdasági utakon), így gyerekeknek is biztonságos. A tókerülés laza tempóban 6 óra alatt megvan, nyári melegben fröccsel együtt 8 óra (sok fröccsel). Ezeknél kisebb túrák is tehetők a tannyákra, Tiszaörvényre, a szabadstrandra, a sarki talponállóba (oda mindenki biciklivel megy).
Tipp: októberben a legszebb a természet, nyáron viszont garantáltan lesz valakinél pumpa, ha ereszt a kerék.

BARÁTOKKAL

A nappaliban kényelmesen elfér egy 12 tagú társaság is, a szórakoztatásról TV, DVD lejátszó, mini hifi gondoskodik, illetve igény szerint projektor, ha pl. meccset, filmet akartok nézni.
A konyhák felszerelése és a kerti sütögető mindenféle evés-ivás programhoz elegendő és a mosogatással sem lesz gond a mosogatógépnek köszönhetően.
Nincs probléma a “kinél legyen a kulcs” kérdéssel, az összes épület kóddal nyílik, akár külön-külön vagy együttesen.
Tipp: novemberben megéri szúrni egy kisebb disznót és egy hétvége alatt elfogyasztani. 12 főre a leggazdaságosabb…

HORGÁSZNI?

Mi sem tudjuk a tutit, azaz hogy hol lehet fél órán belül megfogni A HALAT, de megtesszük a magunkét, hogy elérd a célt… A Városi kikötő nagyon közel van, jól felszerelt és Elek Gyula a legjobb arc errefelé. Bérelhetsz ladikot, motorral, evezővel, van kenu, mentőmellény és mindig akad egy-két jó tanács. Érdemes az érkezés előtt tájékozódni a horgászrendről, a halőrök nem viccelnek. A piacon van egy előhal bolt, ha nem jött be a peca és el kell számolni a 3 napos üldögéléssel otthon.
Tipp: júliusban a szabad strand környékén horgászni ugyan nem lehet, de nézelődni igen…

LOVAGLÁS

10 perc autózásra, a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen van lovarda. Tereplovaglási lehetőség is van. Kicsit távolabb, Egyek felé a 33-as főút mellett (kb. 15 km), illetve még messzebb, a Hortobágyon is van lehetőség lovaglásra (Máta).

KAJÁK, KENU BÉRLÉS

A szabadstrand felé több helyen is lehet kajakot, kenut bérelni változó árakon. Mentőmellényt tudnak adni.

KÉZMŰVES

Tiszafüreden régi hagyománya van a fazekasságnak és a vesszőfonásnak. Több mester munkái is megvásárolhatók, illetve alkalmanként vannak fazekas foglalkozások is gyerekeknek.