PROGRAMOK - TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM POROSZLÓ

Hogyan töltheted el az időt?

SZABADSTRAND

A gáton gyalog 15 perc, kerékpárral  5 perc a Tisza-tó legszebb fekvésű szabadstrandja. A parkolásért fizetni kell.
A strandon játszótér, strandfoci/röplabda pálya, zuhanyzó, wc és öltözőkabin is található. A  szokásos strandkaják megtalálhatóak: pizza, lángos, gofri, palacsinta, rántott dolgok, tészták változó minőségben.

Úszómester és elsősegély reggeltől estig van. Kajak, kenu, vízibicikli két helyen is bérelhető.

A partot szezonban naponta többször is karban tartják, de előfordul a sulyom partra sodródott termése, amely kellemetlen sérüléseket tud okozni.

TERMÁL STRAND

Gyalog 5 perc, bringával 2 perc. Autóval a parkolás ingyenes, de nehéz helyet találni.
Két felújított medence és két régebbi van. A nagy, fedett termál medencét tényleg csak gyógyulni vágyóknak… (a gyógyvíz hasznos és ártalmas mellékhatásairól a helyszínen érdeklődj!). A kinti termál medence korrekt, bár nyáron zsúfolt. A strand tiszta és rendben van, de kisebb gyerekek, babák részére nincs medence.

Úszómester, elsősegély, öltöző, wc természetesen van.

LADIK BÉRLÉS A VÁROSI KIKÖTŐBEN

Gyalog kb. 5 perc, bringával 2 perc, autóval kb 5 (kerülni kell egyet) a hozzánk legközelebbi kikötő, a Városi kikötő. Üzemanyagért utólag, az eltelt idő vagy az üzemanyag fogyás (lemérik mérleggel) alapján kell fizetni. Persze több kikötő, horgászcentrum is van ezen a tóparti szakaszon. A kikötőkben dolgozók tudnak segíteni abban is, hogy merre érdemes elindulni, illetve horgászhely ügyben is adnak tippeket. Csalit (kukac, kishal, stb.) csak egyes kikötőkben lehet kapni, így érdemes előre felkészülni. A vízen semmilyen növényt ne gyűjts be, pláne ha nem tudod mi védett és mi nem.

CSÓNAKTÚRÁK A MADÁRREZERVÁTUMBA, A TISZA-TAVI ÖKOCENTRUMBA

Bármelyik kikötőben érdeklődhettek. A túravezetők nagyon jól ismerik a vizet és az élővilágot, így nyugodtan lehet tőlük kérdezni. Különböző útvonalak vannak (kis kör, nagy kör, rezervátum, stb.) beszéljétek meg előre, hogy mennyi idő van rá, illetve, hogy mennyibe kerül. A rezervátumba nem lehet mindig bemenni (pl. költési időszak), de a túravezetők ezt természetesen tudják. A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón is elérhető ladikkal, kb. 40 perces hajókázást tervezzetek. Vendéghely mindegyik poroszlói kikötőben van, nyugodtan ott lehet hagyni a ladikot, amíg elmentek a Tisza-tavi Ökocentrumba.

TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM POROSZLÓ

Poroszló autóval kb. 10 perc, bringával fél óra. A Tisza-tavi Ökocentrum eltéveszthetetlen: a torony, amelyen nincs kereszt, az az Ökocentrum, a többi templom. Tökéletes program fél napra az egész családnak. Pontos  és részletes információk, rengeteg állat, tavasztól-őszig rendszeres programok, fesztiválok. A Tisza-tó legjobb cukrászdája Poroszlón található: a Sarokház cukrászda, érdemes megkóstolni a fagyijukat.

MADÁRMEGFIGYELÉS

Gyakorlott madarászok vízen és parton megtalálják a jó megfigyelő helyeket, de az igazi, különleges megfigyelő helyek távolabb, a lápos, nehezen megközelíthető helyeken vannak a Hortobágy irányába (pl. Fekete rét). Saját szakállra, helyismeret nélkül elindulva is lehet jégmadarat, fekete gólyát, rengeteg gémfélét, vöcsköket, és vízparti ragadozó madarakat látni. Vezetett túrával nagy madár csapatokat, ritkán látott madarakat is lehet látni. Vezető térítés ellenében vehető igénybe.

HORGÁSZAT a TISZA-TAVON

Napijegyet bármelyik kikötőben vehetsz, a büntetést nem érdemes kockáztatni. „Tuti” horgászhely ügyben vagy a csónakkölcsönzőkben kell érdeklődni vagy a vízre/partra kimenve az ott horgászóktól kell érdeklődni. Hal szinte mindig van (kivéve nagyobb áradások vagy extrém meleg időszakok), csak nem könnyű megtalálni, hol. Télen nagyon megy a lékhorgászat, jól megközelíthető mélyedésekben szépen lehet fogni a rablókat.

KERÉKPÁRTÚRA A TISZA-TÓ KÖRÜL

Egy rövid, 33-as főúton futó szakasz kivételével kényelmesen és biztonságosan körbebringázható a Tisza-tó. A Tisza-Tavi Ökocentrum felé is erre kell menni kerékpárral. A kerékpáros infrastruktúra folyamatosan fejlődik, nemrégi nyitott meg Tiszafüreden a Kerékpáros Centrum, de a Tisza-tó körül egyre több helyen vannak felkészülve a bringások fogadására. Ha gondod van a bringával, kerékpárszerviz több is van Tiszafüreden, illetve mindenhol vannak segítőkész helyiek. Tőlünk könnyű elindulni a másik irányba, felfelé is a folyó mentén, Tiszacsege közel van bringával és finom a halászlé.

CSALÁDDAL

Az ideális megoldás családoknak, akár több generáció érkezik, akár több család jön hozzánk. A két apartmanban 12 fő fér el kényelmesen, az apartmanonként két hálószobában. Gyerekágy, etetőszék, mesefilmek, játszótér, bio gyümölcsös a kicsknek, wifi, szauna, sütögető, kábel tv a nagyoknak. Biztonságos parkoló 2-3 gépkocsi részére, fedett közösségi tér a nyári hűsölésre vagy rossz idő esetére. A jól felszerelt konyhában főzőlap, mosogatógép, mikro, kávéfőző, vízforraló.
Tipp: májusban virágzik a bodza a kert végében. 20 perc alatt megvan a bodzaital.

CSILLAGTÚRÁK

Tiszafüred és a Tisza-tó remek helyen van ahhoz, hogy fél-egy órás utakkal bejárd az Észak-alföldi helyeket.5 perc autóval a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. Debrecen és Eger egyaránt 40 perc autózásra van. A matyó főváros, Mezőkövesd csak 20 perc, Kunország közepe, Karcag kb. 30 perc és az odaút is érdekességekkel van tele. A Tisza-tó körül számos településen vannak klassz látnivalók, Nagyiván gólyafészkei (százával), Kiskörén a vízlépcső, Pusztakettősön a vasúti skanzen, a Hortobágyi Nemzeti Park kisvasútja a halastavaknál vagy a Mátai Ménes 20-20 perces autózással elérhetőek.

BARÁTOKKAL

A nappaliban kényelmesen elfér egy 12 tagú társaság is, a szórakoztatásról TV, DVD lejátszó, mini hifi gondoskodik, illetve igény szerint projektor, ha pl. meccset, filmet akartok nézni.
A konyhák felszerelése és a kerti sütögető mindenféle evés-ivás programhoz elegendő és a mosogatással sem lesz gond a mosogatógépnek köszönhetően.
Nincs probléma a “kinél legyen a kulcs” kérdéssel, az összes épület kóddal nyílik, akár külön-külön vagy együttesen.
Tipp: novemberben megéri szúrni egy kisebb disznót és egy hétvége alatt elfogyasztani. 12 főre a leggazdaságosabb…

HORGÁSZNI?

Mi sem tudjuk a tutit, azaz hogy hol lehet fél órán belül megfogni A HALAT, de megtesszük a magunkét, hogy elérd a célt… A Városi kikötő nagyon közel van, jól felszerelt és Elek Gyula a legjobb arc errefelé. Bérelhetsz ladikot, motorral, evezővel, van kenu, mentőmellény és mindig akad egy-két jó tanács. Érdemes az érkezés előtt tájékozódni a horgászrendről, a halőrök nem viccelnek. A piacon van egy élőhal bolt, ha nem jött be a peca és el kell számolni a 3 napos üldögéléssel otthon.
Tipp: júliusban a szabadstrand környékén horgászni ugyan nem lehet, de nézelődni igen…

LOVAGLÁS

10 perc autózásra, a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen van lovarda. Tereplovaglási lehetőség is van. Kicsit távolabb, Egyek felé a 33-as főút mellett (kb. 15 km), illetve még messzebb, a Hortobágyon is van lehetőség lovaglásra (Máta).

KAJAK, KENU BÉRLÉS

A szabadstrand felé több helyen is lehet kajakot, kenut bérelni változó árakon. Mentőmellényt tudnak adni.

KÉZMŰVES

Tiszafüreden régi hagyománya van a fazekasságnak és a vesszőfonásnak. Több mester munkái is megvásárolhatók, illetve alkalmanként vannak fazekas foglalkozások is gyerekeknek.

A Tisza-tavi Ökocentrumban is gyakran vannak kézműves foglalkozások, érdemes figyelni a weboldalukat.