PARASZTPORTA TISZAFÜREDEN

Tisza-tó, Tiszafüred, szállás, Poroszlói Ökocentrum, Kerékpáros centrum, szállás.hu

APARTMANOK

A Fekete gólya portán két apartman található, amelyet egy fedett közösségi tér választ el (vagy köt össze, ha arra van szükség), itt található a 6 személyes jakuzzi. Az épület őrzi a Tisza-tó körüli parasztházak építésének hagyományait, amelyekből már Tiszafüreden is kevés van. A tradicionális alföldi stílusú Fekete gólya apartmanok 2008-ban hagyományos technikával, vályogtéglából épültek, fagerendás menyezettel, tornáccal, kontyolt tetővel, ónémet stílusú ablakokkal.  A déli tájolásnak köszönhetően az apartmanok nagyon világosak, de a közel 60 cm vastag vályogfalak még nyáron is biztosítják a kellemes benti klímát (a meleg nyarak miatt 2018-ban mindkét apartmant felszereltük légkondicionálóval).

! JÓ HÍR ! GÓLYA XL !

2020. júniusától a Gólya porta kiegészül a szomszéd házzal. Ez a ház is szintén hagyományos technikával épült 3 évvel korábban, mint a Gólya. Három szobával, két fürdőszobával, nappalival (csodás cserépkályhával), felszerelt konyhával, kerti sütögetővel, játszótérrel, privát kerttel rendelkezik. Kedvetekért felszereltük klímával és egy 6 fős jakuzzival :). Neve Gólya XL, hiszen 11 fő befogadására is alkalmas.

Összesen a három apartmanban 23-an fértek el 🙂

Fotók hamarosan…

A GÓRÉ, AMI EGY SZAUNÁT REJT

Más néven terménytároló. Lábakon álló, fa szerkezetű, kukorica vagy más termény tárolására használt, szellős melléképület. A Tisza-tónál régen szinte minden parasztportán volt egy, manapság alig találni egyet-kettőt. Tiszafüreden nem tudunk másikról. Persze már mi sem kukoricát tárolunk, a szauna és a mosókonyha van benne elrejtve. Egyedi hangulatot ad, kivételes környezetben.

Tipp: csendes őszi éjjel egy kiadós szaunázás után kiállni a góré hátsó teraszára és bámulni a csillagokat…Hát ki kell próbálni!

Tisza-tó, Tiszafüred, szállás, Poroszlói Ökocentrum, Kerékpáros centrum, szállás.hu
Tisza-tó, Tiszafüred, szállás, Poroszlói Ökocentrum, Kerékpáros centrum, szállás.hu

A KERT

A kerti sütögető minden igényt kielégít: bográcsozhatsz, grillezhetsz, süthetsz szalonnát és persze ezeket ott előkészítheted és a mosogatás piszkosabb részét is elintézheted. A gyerekeknek játszótér, homokozó és a hatalmas kert biztosítja a szabadtéri elfoglaltságot. A kertben gyümölcsfákat, bogyós gyümölcsöket ültettünk, ha épp kifogod és szezonja van, nyugodtan markolhatsz belőle (nem permetezzük, így nyugodt lehetsz a gyerekek felől is, ha épp önkiszolgálnak). A Tisza-tó körüli kellemes klímának köszönhetően a gyümölcsök valamivel korábban beérnek, mint másutt, így kicsit előbbre hozhatod a csemegézést. Használhatod a fűszerkertet is, ahol a kakukkfűtől a zsályán át a rozmaringig megtalálsz sok mindent, amit a konyhában hasznosíthatsz. Mojito kedvelőknek mentalevél is akad…

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

  • Napkollektor a használati melegvíz előállításhoz..
  • Mélyfúrású kút öntözéshez.
  • STOP funkciós wc öblítő tartályok.
  • Energiatakarékos izzók használata.
  • Thermo üvegek a külső nyílászárókban.
  • Szelektív hulladékgyűjtés.
  • Nincs permetezés, nincs vegyszer a talajban és a növényeken.
  • Zöldhulladék aprítása és komposztálása.
Tisza-tó, Tiszafüred, szállás, Poroszlói Ökocentrum, Kerékpáros centrum, szállás.hu